Ugnsbakad falukorv med hemmagjort potatismos
Till den ugnsbakade falukorven behövs:
1 falukorv
1 lök
1 tomat
ketchup och senap
några ostskivor
smör
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en ugnsfast form. Gör snitt i falukorven och lägg den sen i formen. Skiva tomat och lök i halvmånar. Lägg tomat och lök om vartannat i den snittade falukorven. Ringla ketchup och senap över falukorven. Toppa med några skivor ost. Ställ in det i mitten av ugnen ca. 30 minuter.
Till potatismos behövs:
mjölig potatis
mjölk
smör
salt
Skala och koka potatis. När man hällt av vattnet brukar jag lägga den kokta potatisen i en plastbunke. Häll i en skvätt mjölk, 1 tsk salt och lite flytande smör. Blanda allt med elvisp. Fortsätt häll i mjölk i omgångar tills potatismoset har en lagom konsistens.
Jag brukar göra potatismos så här: Koka potatis med salt och en grönsakstärning. Häll av vattnet. Mosa potatisen. Släng i en redig klick smör i potatisen. Koka upp mjölken med en köttbuljongtärning, salt, peppar. Det ska inte stormkoka men smakerna ska koka samman och buljongen ska försvinna i mjölken. Vispa för hand och dra ifrån plattan när mjölken börjar koka. Dra igång elvispen i potatisen/ det smälta smöret och häll försiktigt i den varma mjölken till du får önskad konstens. Det sista du lägger i är lökpulver. Men va försiktig med lökpulver för det kan ta över i smaken.
Pingback: Falukorvspyttipanna - Familjen Persson Falukorvspyttipanna
Pingback: Skriva matsedel och handlingslista - Familjen Persson