Vardagsmat som är lättlagad och samtidigt mycket gott. Ett recept som kan anpassas efter tycke och smak.
Detta recept chili i slow cooker avser en slow cooker på 6,5L. Tillagningstid, ca 4 timmar på högt läge.
Ingredienser:
- 1kg färs av valfri sort
- 1 hackad gul lök (stor)
- 1-2 pressad vitlök
- Exempel på smaksättning: salt, peppar, chilipulver, lökpulver, kalvfond, soja samt rödvinsvinäger. För ännu mer hetta tillsätt även paprikapulver samt ingefära.
- en burk kidneybönor (skölj noga)
- en förpackning borlottibönor (skölj noga)
- två förpackningar krossade tomater
- 1-2 paprikor i önskad färg
- 3 dl basmatiris. Går också bra med jasminris eller matvete.
- ca. 3-4 dl vatten
- vid servering 1 liten burk majs samt spenat
Gör så här med chili i slow cooker:
Första steget är att då lägga i färsen, sedan lägg på locket och ställ slow cookern på högt läge 4 timmar.
Andra steget. När färsen inte är rosa längre utan fått en grå nyans (efter ca. 45-60 min). Lägg då i hackad lök och pressad vitlök. Tillsätt även önskad kryddsättning, se ingredienslistan, blanda in kryddorna ordentligt i färsen.
Tredje steget. Därefter lägg i bönor, krossad tomat, hackad paprika samt basmatiris. Tänk på att skölja bönorna noga. Lägg också i lite vatten ca 3dl, så konsistensen på chilin blir lite lösare än det önskade slutresultatet. Ris samt matvete behöver vätska för att bli mjuk, lägg på locket och låt det puttra i slow cookern resten av tiden.
Tips för chilin! Fyll eventuellt på med mer vatten om det ser torrt ut. Men tänk på att det ska bli en chiliröra och inte chilisoppa. Så börja med mindre vätska och fyll på med mer vätska mot slutet om det behövs så att din chili får en lagom konsistens.
Fjärde steget. Efter 4 timmar är maträtten chili i slow cooker klar. Blanda chiliröran innan servering. Gott att servera majs och spenat till chilin. Lycka till!
Pingback: Slow cooker recept - Familjen Persson Slow cooker recept