Detta är ett ljuvligt recept på hur man gör kålpudding i slow cooker. Perfekt att laga allt i en och samma gryta.
Kålpudding i slow cooker, receptet är anpassat för en stor slowcooker på 6,5L. Tillagningstid: 4h hög + 2h låg, alltså totalt 6 timmar.
Vitkålsblandningen:
- Ca. 2 kg vitkål (ett helt vitkålshuvud)
- 1 msk sirap
- 1 msk soja
- en styck köttbuljong
Färsblandningen:
- 1kg valfri färs
- Ca. 1 dl matlagningsgrädde, man kan byta ut grädden emot 1 dl mjölk
- 1/2-2 msk soja
- ½-1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk kalvfond
- 2-3 msk ströbröd
- Lökpulver
- Peppar
- Ev. salt
Övrigt:
- Potatis ca 10 st (mjölig eller fast spelar ingen roll)
- Ca 250g brysselkål, gärna fryst
Gör så här med kålpudding i slow cooker:
Innan man börjar med ingredienserna sätt slow cookern på högt läge. Därefter grovhacka vitkålen och lägg det i botten på slow cookern. När det är gjort lägg på sirap, soja och smulad buljong över vitkålen. Därefter blanda grädden och ströbrödet i en bunke, låt det svälla några minuter. När det har svällt klart lägg i färs, soja, vitvinsvinäger, kalvfond, lökpulver och peppar. Man behöver inte salta eftersom man har i soja och buljong men smaken är olika, så ett tips är att ta mer salt vid matbordet om man saknar sälta.
När det är klart lägg färsen som en köttfärslimpa i mitten uppe på vitkålen, se bilden ovanför. Och lägg skalad potatis vid sidan av limpan och till sist lägg på fryst brysselkål. I början ser slow cookern ganska full ut men var inte oroliga, vitkålen kommer att sjunka ihop något. Det blir även ett väldigt gott spad som man kan använda som sås. Det enda som egentligen behövs förutom allt i slow cookern är lite lingonsylt. Lycka till!
Pingback: Slow cooker-recept - Familjen Persson