Vi har i många år utgått från vårt Tacopizza-recept när vi gör våra pizzor. Degen i det receptet är helt ok och utmärkt till just tacopizza men om man vill göra vanliga pizzor med mindre ingredienser saknades något.
Familjen Perssons pizzadegsrecept i ny version:
Efter att ha utvärderat ett modifierat recept har vi nu hittat ett som enligt vår son är i nivå med vad pizzeriorna erbjuder.
Så, här kommer en ny version av pizzadeg från oss. Om du ska göra tacopizza rekommenderar vi fortfarande det som står i just det receptet.
Ingredienser
50g jäst
2 tsk strösocker
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
3 dl vatten (38-39 grader)
7 dl vetemjöl (OBS! Börja med 6 dl och se hur degen blir, den får inte bli för torr).
Steg 1
Blanda oljan i vattnet. Oljan sänker temperaturen på vattnet så jag försöker ha vattnet på 38-39 grader innan jag häller i oljan. Tillsätt sedan smulad jäst och salt. Blanda väl så jästen löses upp ordentligt.
Steg 2
Rör ner en dl mjöl åt gången och blanda väl. Degen ska inte vara för lös eller klibbig. Spara sen resterande mjöl till utbakningen.
Steg 3
Låt degen jäsa i rumstemperatur i 30-35 minuter. Dela därefter degen i 4 bitar så får du fullstora pizzor. Vill du göra flera mindre pizzor kan du dela i 8 bitar osv. Tänk på att ha mjöl på bordet när du kavlar ut degen så den inte fastnar utan kan växa obehindrat på bordsytan.
Steg 4
Välj själv önskad topping på pizzan och grädda den i ugn på 225 grader tills den fått fin färg.
Tips! Använd pizzasten så blir pizzan mycket godare. Har du dessutom en pizzaspade blir det lättare att förflytta pizzan.
Lycka till!