God vegetarisk lasagne i slow cooker, en välsmakande kombination av rödkål samt fetaost.
Rödkålslasagne i slow cooker, detta recept avser en stor slow cooker på 6,5L. Tillagningstid: 4 timmar på högt läge.
Ingredienser
- 600g-1kg rödkål, dvs 1/4 rödkålshuvud
- 1 stor gul lök eller 1 purjolök
- 2-3 msk sirap
- 1 förpackning krossad tomat
- ca. 3-4 dl vatten
- 3 msk rödvinsvinäger
- Kryddor: salt, svartpeppar, aromat, lökpulver och vitlökspulver. Även torkade örter kan vara gott att krydda upp med.
- ca. 250g lasagneplattor
- 600g fetaost
Till béchamelsåsen, längst ner finner ni hur man gör denna sås.
- 75g smör
- ca. 1 dl vetemjöl
- ca. 1 liter mjölk
- Salt och vitlök
Gör rödkålslasagne i slow cooker så här:
Steg ett. Först, börja med att hacka rödkål och gul lök. Om man vill ha mer tuggmotstånd på rödkålen så grovhacka då det. Men om man önskar en mjukare konsistens hyvla då rödkålen med osthyvel istället, detta sätt rekommenderas varmt. Lägg ingredienserna i botten på kärlet.
Steg två. Därefter häll i de fyra vätskebaserade ingredienserna och blanda ordentligt. Alltså tillsätt: sirap, krossande tomat, vatten samt rödvinsvinäger. Blanda även i de kryddor ni önskar smaksätta med. Starta slow cookern samt ställ den på högt läge i 4 timmar och lägg på locket.
Steg tre. Gör béchamelsåsen en kvart innan steg fyra påbörjas, se längst ner i inlägget.
Steg fyra. När det gått två timmar av tillagningstiden, lägg på lasagneplattor, bryt dem så de passar kärlets form bättre. Samt häll över hälften av béchamelsåsen på lasagneplattorna.
Steg fem. Dela fetaosten i småbitar och sprid ut hälften av mängden på såsen. Lägg också på ett lager krydda. Därefter repetera stegen 4-5 med resterande ingredienser. Dvs lägg på nya lager med: lasagneplattor, béchamelsås, fetaost samt kryddor.
När man gjort alla lager lägg på locket och låt lasagnen puttra resten av tiden, dvs två timmar till. Efter 4 timmar är denna vegetariska lasagne klar. Alla slow cooker är lite olika, även olika sorters pasta kan göra att tillagningstiden kan variera. För säkerhetsskull känn så pastan är klar. Lägg på lite extra tid om lasagneplattorna är hårda. När det är klart servera med färsk spenat. Lycka till!
Gör béchamelsås så här
Smält smör. Därefter ställ spishällen på en temperatur så det precis kokar. Har man för hög värme finns risk att man bränner såsen och har man för låg värme aktiveras inte redningen. När det är klart lägg i vetemjöl. Då ska redningen uppnå en konsistens likt en fastare kräm, se nedan bild ett. Häll sedan i lite mjölk i taget, ca 3dl. När det blivit uppvärmt och tjockt häll då i mer mjölk. När man uppnått önskad mängd béchamelsås och konsistens häll inte i mer mjölk. Lägg då istället i salt och vitlökspulver. Man kan krydda en sådan här sås precis som man önskar. Klart, se bild två nedan. Tips, till detta ändamål är det bra om béchamelsås är lite tjockare.
Fler slow cooker recept finner ni via denna länk.
Pingback: Slow cooker recept - Familjen Persson Slow cooker recept