Smörgåstårta

En enkel och lättlagad smörgåstårta att spisa. Vilket passar till födelsedagar, midsommar samt både mindre och större tillställningar.

Smörgåstårta
Enkel smörgåstårta, bild ett

Oavsett era önskemål, tänk på att anpassa receptet efter er smak. Alltså om man vill ha mer eller mindre av en ingrediens är det bara till att tillämpa det. Ingredienser till smörgåstårta se nedan:

  • 6 stycken hönökaka delar
  • spenat
  • 6-8 ägg som är hårdkokta och delade, salta gärna äggen när det är färdig dekorerat
  • 10st tunt skivade gurkor, skär en skåra in mot centrum för att kunna garnera med gurkorna
  • ca. 20 ostskivor
  • ca. 20 skinkskivor t.ex. kokt skinka, rökt skinka eller saltrulle
  • 1-2 dl rostad lök, Obs! lägg på precis före servering
  • + valfri fyllning, t.ex. tonfiskröra eller räkröra, se längre ner i inlägget

Man kan göra båda fyllningarna och ha ett lager av varje, halvera då recepten. Dessa två olika fyllningar räcker till två lager vardera. Denna smörgåstårta går bra att göra dagen innan användning, tårtan blir som godast om den får stå och dra till sig.

Gör så här: Gör valfri fyllning. När det är klar varva fyllning med hönökakorna, se bild två. För att dekor ingredienserna ska fastna ta crème fraiche uppe på samt på sidorna av tårtan, därefter lägg på dekoren, se bild ett samt tre. Tänk på att applicera den rostade löken precis innan servering, den blir mjuk om man har den över natten i kylskåpet. Klart!

Smörgåstårta
Bild två
Smörgåstårta
Bild tre

Tonfiskröra, fyllning 1

Börja med att finhacka purjolöken. Öppna tonfiskburkarna och häll av vattnet. Därefter blanda ihop alla ingredienser till tonfiskröran. Samt smaka av och krydda eventuellt mer.

  • 3 tonfisk burkar, dvs 420g tonfisk (185g/140g per bruk)
  • 1 dl majonnäs
  • 2-4 dl crème fraiche
  • 1/2- 1 purjolök (finhackad)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • ev. citronpeppar
Tonfiskröra, fyllning 1
Ingredienser till tonfiskröra
Tonfiskröra, fyllning 1
Tonfiskröra klar

Räkröra, fyllning 2

Öppna räkburkarna och häll av spadet. Klipp dill och gräslök. Därefter blanda alla ingredienser. Samt smaka av och tillsätt mer citronsaft och kryddor om det behövs.

  • 1 stor burk skalade räkor, dvs 450 g (800 g/450 g per burk)
  • 200 g Philadelphia dvs färskost
  • 1-3 dl crème fraiche
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • 2-4 msk pressad citronsaft
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1/2-1 tsk svartpeppar

Tips! Man kan även använda valfritt rostbröd för att göra portions smörgåstårta. En halv sats röra räcker till ungefär 2-3 portions smörgåstårta, beroende på storleken på brödet.

Smörgåstårta
Portions smörgåstårta

Även lite pyssel kan vara kul till midsommar, se midsommarkrans.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.