Denna välsmakande chilimajo går mycket snabbt att tillreda. Okomplicerat att göra denna majonnäs som passar utmärkt till tacos och pulled pork.
Chilimajonnäs recept
Först tag fram ingredienser till detta chilimajonnäs recept:
- 2dl rapsolja
- 1-3dl färsk finhackad chilipeppar ”Padron”, går att byta ut se tipset.
- 1 ägg
- 1tsk vitvinsvinäger
- 1tsk salt
- 1/2tsk svartpeppar gärna finmalen
- 2-3msk sötstark senap
Använd ett kärl som omsveper en stavmixer precis i diameter. I dessa bilder ser ni t.ex. en plastmugg.
Lägg alla ingredienser utom chilin och rapsoljan i det valda kärlet. Se steg ett bilden nedan. Använd hela ägget, alltså både äggvitan och äggulan. Det spelar ingen roll om ägget är kylskåpskallt eller rumstemperatur.
Därefter häll på rapsoljan, blanda inte. Se steg två bilden nedan.
Fin hacka chilin. När man arbetar med chili ha plasthandskar på och var noga med att inte vara i ansiktet. Se steg tre bilden nedan. Se även tipset.
Tips! Om man arbetar med färsk chili och har i mycket chili som detta recept. Tänk på att det är vätska i den färska frukten och det blir därför en något lösare majonnäs pga vätskan. Önskar man ett fastare resultat, torr rosta det färska finhackade chilin i en stekpanna till eftertraktat resultat. Låt det svalna innan det blandas i majonnäsen. Oavsett om ni har i torrostad eller färsk chili spelar ingen roll majonnäsen är lika god ändå, det är mer en fråga hur ni önskar konsistensen. Har man inte tillgång till chilipeppar eller det är svårt att få tag på. Kan man använda sig av paprika eller jalapeños istället.
Sätt stavmixern i botten på kärlet och starta den. Flytta mixern sakta uppåt och se hur majonnäsen bildas. När det är klart lägg i den färska chilin och blanda lite till, överarbeta inte. Se steg fyra och fem bilden nedan.
Lycka till!