Underbart recept på pepparkaksdeg. Ett recept som gått i arv flera generationer.
Recept på riktigt goda pepparkakor
Ingredienser:
- 2 dl vatten
- 6 dl strösocker
- 1 dl sirap
- 250g smör
- 1 msk kanel
- 1 msk ingefära
- 1msk nejlikor
- 1msk bikarbonat (häll i sakta)
- 16-18 dl vetemjöl
Gör så här
Steg ett. Först koka upp vatten, socker och sirap. Lägg i smöret och se till att det smälter ordentligt. Därefter blanda i de övriga ingredienserna i nämnd ordning. Men man behöver inte blanda i riktigt allt vetemjöl, lägg i resterande av mjölet vid ut bakningen. Tänk på att det är lättare att tillsätta vetemjöl än att ta bort. Om degen blir för torr är detta mycket svårt att rätta till.
Steg två. När degen är klar, sätt på locket och ställ kastrullen utomhus så degen får svalna. Glöm inte degen utomhus! Placera sedan degen i ett svalt utrymme, exempelvis i matkällare under natten.
Steg tre. Nu är det dags för att ta fram kavel, pepparkaksformar samt vetemjöl. När sakerna är framtagna och bänkytor avtorkade. Ta då en bit av pepparkaksdegen och mjuka upp den, är den för kladdig tillsätt mjöl. Och om kakorna blir ”skrynkliga” efter gräddning i ugnen, beror detta på att det är för lite mjöl i degen. Det löser du enkelt genom att knåda i mer mjöl.
Steg fyra. Grädda mitt i ugnen på ca.195 grader tills dom fått fin färg. Tänk på att alla ugnar kan vara lite olika, en del behöver lägre eller högre temperatur på sin ugn. Viktigt att pepparkakorna först får svalna på galler och sedan svalna på öppen yta innan dem läggs i burkar, annars blir dem mjuka. Klart!
Detta var recept på riktigt goda pepparkakor se även mjukpepparkaka i denna länk. Lycka till med pepparkaksbaket!
Veronica Persson liked this on Facebook.
Pingback: Årets pepparkaksbak genomfört hos familjen Persson | Familjen Persson
Pingback: Då har vi klarat av ännu ett pepparskaksbak - Familjen Persson
Pingback: Årets pepparkaksbak 2018 - Familjen Persson