Langos är lättlagat och ljuvligt gott. Det behövs ingen fritös utan man kan laga det i en tjockbottnad kastrull.
Detta recept avser 12 lite mindre langos
- 25 gram jäst
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 kokt potatis (inget måste, man kan skippa denna ingrediens)
- 7 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
- 1-2 liter rapsolja till friteringen
Sås: Blanda 3 dl gräddfil med en klyfta vitlök och lite salt. Går bra att byta ut gräddfilen mot creme fraiche, oavsett vilken man väljer så smakar det mycket gott.
Tillbehör:
- 1 finhackad rödlök
- 2 dl skalade räkor
- 1 burk stenbitsrom röd eller svart
- 1-2 dl västerbottenost
- 2 dl skivad kokt skinka
Gör så här:
Steg ett. Först lös upp jästen i ljummet vatten och rör ner: salt, mosad potatis och mjöl.
Därefter arbeta ihop det till en slät deg, som är ganska lös. När det är klart, låt degen jäsa i cirka 40 minuter.
Steg två. Under tiden degen jäser så passa på att röra ihop såsen och förbered tillbehören.
Steg tre. När jäsningen är klar, ta upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt cirka 1 dl vetemjöl, detta därför degen ska få en lagom konsistens att kavla ut. Kavla ut degen och dela upp i cirka 12 mindre langos bitar.
Steg fyra. Låt degbitarna jäsa igen på ett mjölat bakplåtspapper eller på arbetsbänken i cirka 10 – 15 minuter.
Steg fem. Därefter hetta upp oljan i en fritös eller i en tjockbottnad djup kastrull. Innan friteringen kan påbörjas mäta oljans temperatur med en hushållstermometer, rekommenderad temperatur är 180-190 grader. Tänk även på att temperaturen går ner snabbt, så fritera bara en till två langos åt gången. Samt prova att fritera lite vitt bröd, det ska bli gyllene brunt på ca 1 minut.
När testet är klart börja fritera langosbitarna så att de blir gyllenbruna. Men lägg dem på ett galler så att lite av oljan rinner av. Tips, ha en djup plåt under gallret som fettet kan droppa i.
Steg sex. Servera med alla tillbehör. Klart, lycka till!
För fler recept kolla in kategorin, recept.